Hoe meet ik mijn bloeddruk?
Wij willen beginnen met de mededeling dat het altijd aan te raden is om, voor je je bloeddruk gaat opmeten, overleg te plegen met je huisarts. Wij willen je vooral op het hart drukken dit te doen als je een medische indicatie hebt.
Volg altijd de handleiding van de gekochte bloeddrukmeter. Deze is leidend!
Tips voor het meten van de bloeddruk
Bloeddruk is niets meer dan de druk waarmee het hart bloed in de slagaders pompt. Het is niet goed voor het hart en de bloedvaten als de druk constant hoog is.
- Je dient geen inspannende activiteiten te hebben gedaan afgelopen 30 minuten
- Niet roken voor het meten
- Geen cafeine voor met meten
- Draag relatief losse kleding
- Tijdens het meten niet praten of bewegen
Welke moet ik kopen?
Het is belangrijk om te bepalen welke bloeddrukmeter je wilt hebben. Vaak kan een huisarts een goede richting geven. Bespaar niet op een bloeddrukmeter, kwaliteit is van belang voor goede metingen. Je gezondheid zou de nummer één prioriteit in je leven moeten zijn.
Elke bloeddrukmeter is voorzien van een CE keurmerk, waardoor ze veilig te gebruiken zijn.
Meerdere gebruikers
Ga je de meter gebruiken met meerdere mensen? Dan is het aan te raden een bloeddrukmeter aan te schaffen die met meerdere gebruikers overweg kan. Vaak zitten er geheugenfuncties op de meter, het zou jammer zijn als de geschiedenis niet juist is doordat iedereen op hetzelfde profiel meet.
Bovenarmbloeddrukmeter
Een bovenarmbloeddrukmeter meet zoals de naam al zegt de bloeddruk van je bovenarm. De voordelen van dit type meter zijn onder andere:
- Gemakkelijk af te lezen
- Meet dicht bij het hart
- Gemakkelijk om te doen
Nadelen zijn er natuurlijk ook: voor dit type meter dient vaak het bovenste gedeelte van het lichaam ontbloot te worden.
Polsbloedddrukmeter
Een polsbloedddrukmeter meet zoals de naam al zegt de bloeddruk van je polsen. De voordelen van dit type meter zijn onder andere:
- Eenvoudig te gebruiken
- Bovenlijf hoeft niet ontbloot te worden
- Eenvoudig mee te nemen
Ook dit type meter heeft nadelen: je beweegt namelijk veel sneller je pols dan je bovenarm. Dit kan foutieve metingen veroorzaken.
Getest door de hartstichting
De Nederlandse Hartstichting test en adviseert diverse bloeddrukmeters. De lijst die hiervoor gebruikt wordt is die van Dabl. Als je een goedgekeurde meter koopt weet je zeker dat je meting accuraat is.
Angstig voor meten van bloeddruk
Krijg je angstige gevoelens als je denkt aan het meten van je bloeddruk? Vaak komt dit doordat je onzeker bent over je bloeddruk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent voor de uitslag en hoe je er op moet reageren. Heb je last van deze angst? Dan adviseren wij om een afspraak in te plannen met de huisarts. Thuis meten van je boven en onderdruk is dan niet aan te raden. De reden daarvoor is doordat je angstig bent, je bloeddruk altijd te hoge waardes aangeeft. Een arts kan je vaak gerust stellen tijdens de meting.